Er det noget jeg kan eller skal?ny tankegang er det noget jeg skal eller kan?
Familieliv | Selvudvikling | Smerter

Er det noget jeg kan eller skal?

30. december 2017

Det er længe siden jeg har skrevet på min blog. Alt for længe siden. Jeg har haft lyst til det rigtig mange gange. Der er så mange tanker, der står og presser på for at komme ud. Jeg har bare slet ikke haft overskuddet eller tiden til det 😏 Jeg har været nødt til at prioritere.

Julen har fyldt rigtig meget.

Julen er fyldt med traditioner. Hyggelige og dejlige traditioner. Men, også mange ekstra ting i hverdagen der skal gøres. Lave ønskesedler, købe julegaver – mange julegaver – og adventsgaver, pakke gaver ind, pynte til jul, lave juledekorationer, bage småkager, lave konfekt, hente juletræ, pynte juletræ… Alt det vi plejer i julen og som egentlig er virkelig hyggeligt. Men som også bare kræver ekstra tid og overskud.

Hvis mine smerter ikke skal blive helt ulidelige og fylde for meget, er det vigtigt, at jeg overholder mine hvil og pauser. Jeg kan ikke bare knokle på. Jeg har brug for ro, hvile og struktur. Det kan bare være rigtig svært at overholde i en travl periode som julen. Så, jeg har vøret nødt til at prioritere, hvad der lige var vigtigst.

Til det, brugte jeg et fantastisk redskab, som jeg lærte af en psykolog for 2 år siden:

Er det noget jeg kan eller skal?

For hver ting tænker jeg: er det noget jeg kan? eller er det noget jeg skal? Skal vi både bage vaniljekranse, pebernødder og brunkager? Eller er det bare noget vi kan?  Altså er det vigtigt? Nødvendigt? Eller kan vi godt leve uden?

Jeg snakkede med ungerne om det med julebag og vi blev enige om, at det var helt fint bare at bage vaniljekranse. Det var til gengæld vigtigt for dem at bage vaniljekranse – oldemors vaniljekranse. Vi har mange dejlige minder om oldemor og hendes lækre vaniljekranse, så det var vigtigt at holde fast i denne tradition. Så vi bagte vaniljekranse og det var vildt hyggeligt (og de smagte skønt) 😋

Næste ting… Skal vi købe julegaver? eller er det noget vi bare kan? Det var ret nemt at finde ud af… Ja, det er nødvendigt at købe julegaver. Så det var en skal-ting. Men, er det nødvendigt at stresse rundt i Rosengårdcentret eller inde i byen sammen med alle de andre julestressede mennesker? Blive helt ør i hovedet og få mega ondt i ryggen af at slæbe på tunge poser? Nej, det var ikke nødvendigt. Så de fleste af julegaverne blev i år købt i sofaen med en ipad. Ikke som vi plejer, men faktisk dejlig nemt og dejlig roligt.

Skal vi holde juleaften hjemme hos os selv og invitere en masse mennesker, som vi plejer? Stå i køkkenet hele dagen og være fuldstændig smadret de næste dage? Nej, det er ikke noget vi skal! Det er noget vi kan – men det er ikke nødvendigt. Så vi blev enige om at invitere os selv hjem til faster og holde jul i år. Faster blev utrolig glad for, at vi havde lyst til at komme hjem til dem. Det var vildt hyggeligt og en dejlig afslappende juleaften 😘

Sådan har vi snakket alle juletraditionerne igennem hjemme hos os i år.

Det har virkelig hjulpet. Jeg har kunne overholde mine hvil og pauser. Smerterne har ikke fyldt mere end de plejer. Rigtig mange ting er blevet valgt fra og har været anderledes end vi plejer. Men det har fungeret for os. Og vi har stadig julehygget🎄

Det er ikke kun i julen jeg bruger tankegangen: “er det noget jeg kan eller skal?” Jeg bruger det rigtig meget i min hverdag også. Det har krævet en del øvelse at lære, men jeg er blevet god til det. Vi behøver ikke, at gøre alle de ting vi plejer.

Skal jeg bage boller hver weekend? Eller er det bare noget jeg kan – hvis jeg har lyst og overskud til det? Skal vi have gæster til spisning hver weekend? Skal huset være skinnende rent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *