Fyldt op af dårlig samvittighed
Familieliv | Selvudvikling | Smerter

Fyldt op af dårlig samvittighed

17. november 2018

Jeg har været fyldt op af dårlig samvittighed og følt mig utilstrækkelig.

Som person har jeg egentlig altid haft let ved at få dårlig samvittighed og følt at jeg ikke var god nok. Jeg vil så gerne gøre alle glade og være perfekt. Den perfekte kone, den perfekte mor, datter, veninde, kollega… og så lige i det perfekte hjem😳

Men ingen mennesker er perfekte – heller ikke mig – så det medførte indimellem dårlig samvittighed.

Da jeg så for 4 år siden fik diskusprolaps og kroniske smerter, blev den dårlige samvittighed værre og værre. Det var som om den dårlige samvittighed kom snigende og åd sig længere og længere ind i mig.

Jeg blev fyldt op af dårlig samvittighed

De første år efter min ulykke med nakken, var jeg sygemeldt og senere deltidssygemeldt fra mit arbejde. Smerterne var ulidelige og jeg var fyldt op af morfin. Det meste af tiden lå jeg i sofaen og kiggede ud i ingenting og så startede tankemylderet og den dårlige samvittighed😏

Jeg havde dårlig samvittighed over ikke at passe mit arbejde. Dårlig samvittighed over ikke at kunne støvsuge, vaske gulv, pudse vinduer og handle ind.

Dårlig samvittighed over ikke at kunne lege med mine børn, spille et spil, hoppe trampolin, spille fodbold og alle de andre ting jeg altid havde lavet med dem.

Dårlig samvittighed over ikke at være social – bare ligge der på sofaen og lave ingenting. Dårlig samvittighed over ikke at være perfekt – over ikke at slå til.

Jeg følte mig som verdens dårligste mor og kone. Følte mig utilstrækkelig. Ingenting kunne jeg bidrage med mere mere.

Efterhånden var jeg så fyldt op af dårlig samvittighed og følelsen af at være til besvær, at jeg lå krøllet sammen i sofaen og græd rigtig tit.

Heldigvis startede jeg et forløb i smertecenteret og de sagde med det samme at jeg havde en depression og sendte mig til psykolog.

Så begyndte jeg at arbejde med min dårlige samvittighed.

“Næste gang du får dårlig samvittighed, så spørg dig selv hvad alternativet er” fik jeg til opgave af min psykolog.

Og samme dag kom den dårlige samvittighed. Jeg lå igen på sofaen, fyldt op af smerter og tænkte, at jeg burde rejse mig og ordne vasketøj. Og så kom den dårlige samvittighed😏

”Hvad er alternativet?” tænkte jeg. “Hvis nu jeg rejser mig, sorterer vasketøj, sætter en vask over, lægger det rene tøj sammen og på plads i skabene, hvad sker der så? Ja, så bliver smerterne endnu værre og så er jeg intet værd når børnene kommer hjem fra skole. Så krøller jeg mig sammen, vender ryggen til og mine børn skal se deres mor ligge og lide.”

“Hvad er så bedst?” Tænkte jeg. “Nyvasket tøj i skabene eller en mor der trods smerter, stadig kan kigge på dem og lytte i sofaen?”

Det fjernede faktisk den dårlige samvittighed lige der og sådan begyndte jeg at tænke hver evig eneste gang den dårlige samvittighed kom snigende:

Hvad er alternativet?

Alternativet ved at gøre alle de ting som min ryg ikke kan holde til og som forværrer mine smerter er, at jeg ikke kan være der for de mennesker jeg elsker. Mine børn betyder alt for mig, og de er meget vigtigere end et skinnende rent hjem, nypudsede vinduer og rene strømper.

Det har taget lang tid for mig at lære at dæmpe den konstante dårlige samvittighed.

Men Første skridt på vejen var nok at acceptere, at jeg ikke er perfekt og at alt omkring mig ikke skal være perfekt.

Ja, jeg hviler rigtig meget på sofaen, kan ikke støvsuge og har flexjob – og sådan er det for mig at have kroniske smerter. Det betyder ikke, at jeg er et dårligt menneske.
Jeg har indset at det handler om at få det bedste ud af nuet og acceptere, at jeg ikke kan gøre tingene perfekt – og det er faktisk helt ok.

Jeg er ikke længere fyldt op af dårlig samvittighed, men den kommer stadig snigende.

Når den dårlige samvittighed kommer snigende, så læner jeg mig tilbage, lukker øjnene og tænker efter hvad alternativet er.

Jeg forestiller mig, at den dårlige samvittighed er et blad i en å, som driver af sted med strømmen. Det er der, men jeg styrer selv, om jeg vil samle det op og lade mig påvirke af det eller om jeg bare vil lade det flyde videre forbi mig🍃 Nogle blade tar jeg op og forholder mig til – men de fleste af dem får lov til at drive forbi mig.

Hvis du er fyldt op af dårlig samvittighed, håber jeg, at du også vil lade bladene flyde videre med strømmen ❤️

Only registered users can comment.

 1. Åh, hvor jeg dog kender den! Jeg samlede bladet op i går og ligger så brak I dag 😔
  Det er bare så svært, når man er alene med børn, der så hænger på rigtig meget af husholdningen… Der kan flyde rigtig mange blade på den konto.
  Jeg elsker dine blog indlæg Tina. De drejer lige mit verdensbillede et nøk. I dag kan jeg så lade det næste blad flyde forbi – og også det, som jeg var ved at samle op på forskud 😅
  En dejlig weekend til dig og dine 🌺 ❤️

  Krammer 😍

  1. Tusind tak for din besked Patricia🙏🏼 Hvor er jeg glad for at du lader bladet flyde videre forbi dig💕
   Det er virkelig svært at vi er nødt til at overdrage pligter og ansvar til vores børn. Men jeg tror på, at vores børn lærer rigtig meget af at have en mor med kroniske smerter. De bliver omsorgsfulde, opmærksomme og ansvarsfulde mennesker. De lærer at passe på og stå på egne ben. Og Patricia, du gør det så godt du kan. Du kæmper og mere kan du ikke gøre💕 Jeg håber at du vil fortsætte med at lade nogle af bladene flyde forbi dig💕
   Dejlig weekend til dig også😊

   1. Kæreste Tina ❤️
    Nina udtrykte det så dybt her til aften, da vi storfrysende bevægede os i Århus ind til gågaden. Jeg undskyldte, fordi jeg gik så langsom (jeg kan vitterlig ikke gå ret hurtigt). Nina stoppede op og kiggede på mig. Så sagde hun: Mor, jeg vil hellere have en mor med kroniske smerter, der går langsom, end slet ingen mor at have! 🥰
    Hun har set mig vride mig i smerte og hun har set mig græde hjælpeløs af smerte. Nu passer jeg på, lader blade passere. Hellere gå langsomt end vride sig af smerte.
    Jeg læste også Emilies svar. Jeg håber, at mine piger ser det samme, når de er blevet ældre 🙏 Det var i hvert fald en trøst at læse 😍❤️

    1. Hvor har hun bare ret din skønne Nina ❤️ Det kan godt være at vi ikke er perfekte – at vi går langsomt, sover til middag, husker dårligt, har brug for hjælp … men vi er her og det er det vigtigste. Vi gør alt hvad vi kan for at være gode mødre for vores børn. Vi kæmper.
     Jeg er så glad for at du vil lade blade passere forbi dig og jeg er helt sikker på at dine piger vil elske dig og være der for dig også når de bliver ældre 😍

 2. Nogle blade er dømt til at skulle sejle forbi din vej, selvom jeg ved at du ville ønske, at du kunne samle dem alle op. Dårlig samvittighed er en stor ting i vores verden, og især i din, men du fortjener den ikke. Din store kærlighed overgår alt støv i hjemmet, den overgår det manglede havearbejde og alt andet. Du er verdens sejeste, og du skal kun samle de blade op som dit hovede kan overskue. Vi elsker dig ligemeget hvad og ligemeget hvor mange blade du lader sejle forbi din sø. Vi er så stolte af dig hjemme, og du inspirerer så mange mennesker med dit gå på mod og fantastiske livssyn.

  1. De sidste 4 år har været så hårde for os – men vi har holdt sammen og vi er blevet tættere. Vi har kæmpet sammen. Grædt sammen og rejst os sammen💪🏼
   Der er så mange ting jeg gerne ville have skånt jer for – så mange tårer og bekymringer i ikke burde have. Vi har samlet alt for mange blade op og nu er det tid til at vi alle fire lader bladene flyde forbi os.
   Jeg er så stolt af dig min skat😘 Du hjælper og støtter mig i alt. Du er der altid for mig. Sammen kan vi klare alt❤️

 3. Tak – hvad er alternativet . Det giver så meget mening. Bruger jeg efterhånden også . Men dermed ikke sagt at det er nemt .
  Indimellem møder jeg de personer som ikke forstå mig og mine smerter. De kan sige: jamen hvor ondt har du da!!!
  Min mand har svært ved at jeg ikke kan bidrage så meget til det huslige . Jeg har gjort det klart at vi måske sku få hjælp til rengøring mm. Og at jeg nemlig prioterer mine børn og så må tøjet ligge til i morgen .

  1. Jeg er rigtig glad for at du også kan bruge metoden “hvad er alternativet” 🙏

   Men nej, det er desværre ikke nemt at leve med kronsike smerter og der er rigtig mange mennesker der ikke forstår. Alt for mange. Hvis det er mennesker der ikke er tæt på dig, synes jeg, at du skal forsøge at være ligeglad med dem. Jeg ved godt, at det kan være svært – men de skal da ikke have lov til at ødelægge dig mere end du allerede er. De betyder ikke noget for dig. Dem skal du ikke bruge din energi på.

   Jeg synes det lyder som en rigtig god ide med hjælp til rengøringen. Det havde vi inden vi solgte vores hus og det gav så meget mere ro i hjemmet og i mit sind. Jeg synes det er det helt rigtige at prioritere dine børn – og så skal du også huske at prioritere dig selv 💕

 4. Hvis nogen har grund til dårlig samvittighed, er det i hvertfald ikke dig. Du er altid meget opmærksom på at gøre noget godt for andre.
  Du er bare den sejeste og kærligste datter man kan tænke sig. Du er den skønneste kærlige mor for dine 2 børn. Du er bare den bedste hustru for din mand 😍
  Lad blot blot bladene sejle videre – “mange af dem er jo også visne”🍁
  Stort knus 👋 din mor ❤️

  1. Årh lillemor❤️ Tak🙏🏼
   Og tak for at i altid lytter, støtter mig og er her for mig. I er en kæmpe uundværlig del af mit og vores liv. Uanset hvor travlt i har, gir i jer altid tid til mig. Og noget af det bedste er, at i bare lytter – uden at komme med løsninger.
   I kommer ofte med i mine taknemmeligheds tanker om aftenen – Tak for jer❤️

   Ja, mange af bladene er nemlig visne og de kan bare få lov til at drive forbi🍃

 5. Kære Tina
  tro mig du er ikke nogle dårligt mæske husker dig som glad og stolt og den smukke kusine mand kunne ønske sig vi har Grint og lejet da vi var små føler med dig søde knus fra Kirsten

  1. Tusind tak for din besked Kirsten 🙏🏼

   Jeg er glad for at du følger med – dejligt at høre fra dig efter alle de år💕

   Selvom jeg har kroniske smerter, er jeg stadig glad og frisk – ikke helt som før☺️ Men jeg har den dejligste familie, som hjælper og støtter mig i alt og det gør bare det hele meget bedre👌🏼

   Håber du har det godt💕

   Knus fra mig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *