Havearbejde er bestemt ikke godt for ryggen når man har kroniske smerter
Smerter

Havearbejde er bestemt ikke godt for ryggen

31. oktober 2017

I går var det skønneste efterårsvejr. Solen skinnende fra en næsten skyfri himmel. Det var koldt, men samtidig så fantastisk fint.

Jeg kom hjem fra arbejde og var som sædvanlig meget træt og mit hoved var helt fyldt. Så jeg lagde mig på sofaen, som jeg plejer, og hvilede mig. Efter næsten 3 timer, satte jeg mig op og kiggede ud af vinduet. Jeg fik helt vildt lyst til at komme udenfor. Fik lyst til at lave noget.

Jeg kunne ikke holde ud bare at lægge her – jeg måtte bare udenfor.

Så jeg besluttede at gå ud i forhaven og fjerne lidt ukrudt mellem fliserne. Det var efterhånden ved at være ret tydeligt på forhaven, som så meget andet, at jeg ikke fik det passet mere. 3 år med diskusprolaps og smerter havde desværre sat sine spor på hus og have. Alle de ting jeg tidligere har passet og plejet halter.

Så jeg satte mig på knæ og hev ukrudt op. Det var ikke hårdt eller tungt arbejde og jeg nød bare at lave noget. Nød at være ude i det fine vejr. Her sad jeg i 45 minutter, så en pause i sofaen og så nappede jeg lige 30 minutter mere udenfor med ukrudtet. Det gik fint. Ingen forværring af smerterne. Ihvertfald ikke til at starte med…

Der gik ikke lang tid efter jeg var kommet ind, så kunne jeg mærke det.

Smerterne blev værre og værre.

Jeg blev mere og mere stiv i ryggen. Nakken gjorde mere ondt. Lidt efter lænden. Og så kom hovedpinen. Jeg forsøgte at lindre smerterne ved at lægge mig med isposer – men det var for sent.

Jeg havde lavet for meget.

Jeg gik tidligt i seng, men fik ikke meget søvn. Hele min krop sitrede og det føltes som om jeg havde feber. Jeg vågnede hele natten igennem pga smerterne. Når jeg havde ligget for længe i samme stilling vågnede jeg fordi det gjorde ondt. Når jeg vendte mig vågnede jeg. Så da vækkeuret ringede var jeg vildt træt.

Men… jeg stod op, lavede mine sædvanlige udstræknings øvelser, tog et varmt bad og så gik det lidt bedre. Morgenmad med familien og så afsted på arbejde. Resten af dagen i dag er mest gået med ro og hvile indenfor. Og nu vil jeg gå i seng igen og håbe på at jeg får en bedre søvn i nat.

Jeg ved ihvertfald, at havearbejde bestemt ikke er godt for ryggen.

Slet ikke når ryggen i forvejen gør ondt. Men jeg gør det igen! Måske nøjes jeg med 45 minutter i forhaven næste gang og formentlig bliver mine smerter værre igen. Måske. Men jeg har brug for at lave noget. Brug for at være med til at vedligeholde mit hjem lidt. Og så tar jeg de slemme smertedage med der kommer bagefter. Alternativet er, at jeg bare ligger på sofaen og falder helt hen og det kan jeg slet ikke holde ud. Jeg skal bruge min krop og så må jeg jo bare se at få lært, hvor meget den helt præcis kan klare førend det går galt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *