At leve med Kroniske smerter
Smerter

“Dem må du bare leve med.”

7. oktober 2017

“Dem må du bare leve med”

Den besked har jeg efterhånden fået en del gange af læger, kirurger, sygeplejersker, kiropraktorer og fysioterapeuter. “Dine smerter er kroniske og der er ikke mere vi kan gøre for dig.”

Pyh… det er en temmelig hård dom at få. Et liv som 40 årig med smerter døgnet rundt. Ikke en eneste time, et eneste minut uden smerter – ikke ligefrem et liv jeg havde drømt om 😔

Jeg har nu snart levet med dem i 3 år – 3 hårde smerteår med mange op- og nedture. Især nedture. I starten nægtede jeg at acceptere smerterne. Jeg nægtede at gi´ op og tro på, at der ikke kunne gøres mere. Jeg forsøgte at klamre mig fast til “mit gamle liv” og prøvede desperat at finde en løsning, et mirakelmiddel mod min tilstand. Men efterhånden gik det op for mig, at det var umuligt. Det var en kamp, som jeg ikke kunne vinde. Jeg indså, at jeg var tvunget til at leve med smerterne. Så jeg røg ned i et dybt sort hul. Syntes ikke, at mit liv var værd at leve mere – at jeg var noget værd. Jeg murede mig fuldstændig inde. Gav op.

Men jeg kom heldigvis ovenpå igen – nogenlunde. Jeg indså, at jeg ikke bare skulle gi´ op og “bare leve med smerterne”. Jeg ændrede det istedet til:

“Jeg skal arbejde på, at få et godt liv med smerterne.”

For smerterne forsvinder ikke. Men jeg kan selv arbejde på at få dem til at fylde mindst muligt i mit liv. Jeg kan selv sørge for at smerterne ikke er mit liv, men kun en del af mit liv. Jeg kan selv medvirke aktivt til at få det bedste ud af mit liv – på trods af smerterne.

Dét har virket for mig.

Jeg er ikke blevet smertefri, men jeg lever mit liv så godt jeg nu kan. Jeg forsøger at komme bedst muligt igennem de slemme smertedage og nyder 100% de dage hvor smerterne ikke er så slemme. Jeg har stadig mange dage, hvor jeg har lyst til at gi´ op, hvor smerterne nærmest overtager mig. Det er en process jeg skal igennem – åbenbart en lang process. Men jeg kæmper videre og forsøger at få det bedste ud af livet med kroniske smerter.

Hvis du også har kroniske smerter – må du ikke gi´op. Jeg ved, at det er så enormt svært at leve med kroniske smerter og alle de følgevirkninger smerterne medfører. Men livet er værd at leve – også med smerter ❤️

Only registered users can comment.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *